β-Keton

Tudd meg, mi a β-Keton, mi a szerepe és miért fontos, hogy nyomonkövesd az értékét!

A ketontestek olyan tápanyagok, amelyek alternatív energiaforrást jelentenek a cukor és a zsírsavak helyett. A szervezetben normál körülmények között is keletkeznek a zsírok anyagcseréje során. Cukor és kalóriabevitel csökkenésekor, illetve diabétesz esetén koncentrációjuk jelentősen emelkedik, így a szervezet a zsírraktárait kezdi el fehasználni.

Mik azok a ketonok és mi a ketogén diéta?

Ketontesteknek vagy ketonoknak nevezzük a béta-hidroxi-vajsavat, az ecetsavat és az acetont. Ezek elsősorban a májban, kis mértékben a vesében termelődnek, főként 1-es típusú diabétesz, illetve éhezés esetén.

Ha a ketontestek felszaporodnak, a szervezet a zsírraktárait kezdi el felhasználni. Ezért olyan fontosak a ketogén diétát követők számára. És bár folyamatosan nő az étrend népszerűsége, ez korántsem jelenti azt, hogy jól csinálják. Pedig ez esetben hatástalan, sőt akár egészségtelen is lehet.

Miért fontos nyomonkövetni a β-Keton értékem?

A táplálkozási ketózis optimális szintje 0,5-3 mmol/l, amely a legtöbb ember számára biztonságos. A kérdés, hogy vajon sikerült-e elérni és megtartani a célt. Ha ugyanis az értékek ez alatt maradnak, nem áll fenn a ketózis, így a hiábavaló marad a diéta. A hatékony fogyás érdekében néhány hónapos időszakban érdemes rendszeresen megmérni.

Alacsony és magas β-Keton szint

A ketonszint 0,5 mmol/l alatt normálisnak tekinthető. Ketogén diéta esetén az optimális szint 1,5-3 mmol/l közötti, ekkor égeti igazán hatékonyan a szervezet a zsírraktárait, de még biztonságos a legtöbb ember számára. Ha az érték 3 mmol/l fölé emelkedik már fennállhat a DKA-veszély (Diabéteszes Ketoacidózis), ez esetben azonnal szakértő, illetve orvos segítségét kell kérni és inzulin, szénhidrát és folyadék bevitelével csökkenteni.