Szőlő kalória és tápanyagok táblázata

2024. 08. 21.

A szőlő kalóriatartalma és tápanyagösszetétele fontos információ lehet mindazok számára, akik odafigyelnek étrendjükre. Az alábbi táblázat 100 gramm szőlőre vetítve mutatja be a legjelentősebb tápanyagokat, beleértve a kalóriát, fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, valamint a főbb vitaminokat és ásványi anyagokat.

A táblázatban található NRV% (Nutrient Reference Value) értékek azt jelzik, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékát.

Az adatok megbízható forrásokból, mint például a USDA adatbázisából származnak, így biztosak lehetünk abban, hogy pontos és aktuális információkat tartalmaz.

Szőlő kalória és tápérték táblázat

Tápanyag Mennyiség Egység NRV%
Kalória 69 Kcal 3.5%
Fehérje 0.72 g 1%
Zsír 0.16 g 0.5%
Szénhidrát 18 g 14%
Cukor 15.5 g
Rost 0.9 g 2%
Glikémiás index (GI) 46
A-vitamin 3 µg 3%
B1-vitamin (Tiamin) 0.069 mg 6%
B2-vitamin (Riboflavin) 0.07 mg 5%
B6-vitamin 0.086 mg 7.5%
C-vitamin 10.8 mg 18%
E-vitamin 0.19 mg 1%
K-vitamin 14.6 µg 12%
Kalcium 10 mg 1%
Vas 0.36 mg 4.5%
Magnézium 7 mg 2%
Kálium 191 mg 4%
Réz 0.127 mg 14%
Cink 0.07 mg 0.5%

A szőlő napi fogyasztásával kapcsolatban a dietetikusok általában mértékletességet javasolnak. Az ajánlott napi mennyiség körülbelül egy maréknyi, ami körülbelül 150-200 grammnak felel meg. Ez elegendő ahhoz, hogy élvezhessük a szőlő jótékony hatásait anélkül, hogy túlzottan megnövelnénk a cukorbevitelünket. Fontos, hogy a szőlő fogyasztása része legyen egy kiegyensúlyozott étrendnek, mely változatos gyümölcs- és zöldségfogyasztáson alapul.

Diétákhoz való ajánlás

A szőlő kiválóan illeszthető különböző diétákhoz, különösen azokhoz, amelyek a természetes, tápanyagban gazdag élelmiszerekre helyezik a hangsúlyt. A szőlő antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, így jól passzol az olyan étrendekhez, mint a mediterrán diéta, amely kiemelten kezeli a friss gyümölcsök fogyasztását.

Mivel a szőlőnek alacsony a zsír- és kalóriatartalma, de viszonylag magas a cukortartalma, mérsékelt mennyiségben a cukorbetegek számára is fogyasztható, azonban fontos, hogy figyeljenek az összes napi szénhidrátbevitelükre.

Érdekességek a szőlőről

A szőlő nemcsak finom és tápláló, hanem számos érdekesség is kapcsolódik hozzá. Például, a vörös szőlő héjában található resveratrol egy erős antioxidáns, amely segíthet a szívbetegségek megelőzésében. Egy másik érdekes tény, hogy a szőlőt már több ezer éve termesztik, és az egyik legrégebbi kultúrnövény, amelyet a borászat alapanyagaként is használnak. Ezen kívül a szőlő különböző fajtái, mint például a zöld, vörös és fekete szőlő, eltérő tápanyagtartalommal rendelkeznek, különösen az antioxidánsok szintjén.

Forrás: https://goldcenter.hu/szolo-kaloria/