Matcha tea – Minden, amit tudni kell róla
Napjainkban a természetes élelmiszerek iránti kereslet rohamosan növekszik. Ezek közül a legfigyelemreméltóbb a matcha tea, amely sokkal több hasznos összetevőt tartalmaz, mint a hagyományos teák.
A rendkívül sokoldalúan felhasználható, szervezetre eltérő hatású Matcha tea amiosavakat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt.
Számos pozitív hatása van a koncentrációra, az agy teljesítményére, a memóriára és a hangulatra.
Mi is az a matcha tea?
A Matcha egyfajta zöld tea, amelyet fiatal tealevelek élénkzöld porrá őrlésével készítenek, amely eltér a hagyományos zöld készítésétől, ahol a leveleket vízben főzik, majd kivonják.
Például főzött zöld teát inni olyan, mintha felforralnánk egy kis spenótot, majd kivesszük a spenótot a vízből, és csak meginnánk a vizet. Így a tápanyagok egy részét megkapjuk, de a leghasznosabb részét kidobjuk.
Amikor matchát készítesz, megiszod ezeket a tealeveleket.
A Matcha teát úgy termesztik, hogy a teanövényeket 20-30 nappal a levelek betakarítása előtt ruhával takarják le. Ez kiváltja a jobb ízű és állagú levelek növekedését.
Mivel az árnyék növeli a klorofilltermelést és az aminosavtartalmat, sötétebb és világosabb zöld tónust ad a növénynek. A leveleket kézzel gyűjtik, ezután szárukat és edényrészeiket elválasztják.
Általában ezeket a leveleket szuperfinom porrá őrlik gránitkövekkel. A levelek összezúzása körülbelül egy órát vesz igénybe, és sötétben történik, hogy megőrizzék tápértéküket.
A legjobb matcha Japánból származik, ahol évszázadok óta termesztik, és a hagyományos japán teaszertartás részét képezi.
Mi a helyzet a koffeinnel? A Matcha több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, de nem ad olyan gyorsan energiát, mint a kávé. Ha matcha teát iszol, koncentráltnak és energikusnak, ugyanakkor nyugodtnak érzed magad.
A matcha tea 6 jótékony hatása
A Matcha a többi zöld teához hasonlóan gazdag fenolvegyületekben, úgynevezett katekinekben. Különösen magas az EGCG (epigallocatechin-gallát) nevű katechin tartalma, amelyről úgy gondolják, hogy rákellenes hatással van a szervezetre.
Számos tanulmány azt sugallja, hogy a zöld teát sokféle egészségre gyakorolt előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák megelőzését, sőt a fogyás elősegítését is.
További fontos előnye, hogy hatóanyagai jobban felszívódnak a szervezetben, mint a hagyományos infúzióknál. Azonban itt is érdemes a minőségi termékeket választani és az ajánlott mennyiségben fogyasztani.
1. Revitalizáló és kiegyensúlyozó hatása van
A Matcha tea nagyszámú aminosavat tartalmaz, és a fő stimuláló faktora a koffein. Ezek fókuszáló és kiegyensúlyozó hatásúak. Körülbelül feleannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé, de még ez is elég a szervezet fiatalításához.
Ezek az összetevők gyorsan csökkentik a stresszhormonokat a fogyasztás során, és erősítik az alfa-hullámokat az agyban, így nyugodt hangulatot biztosítanak.
Az aminosav javíthatja a hangulatot, a memóriát és a koncentrációt is. Serkentő hatással van az agy boldogsághormon-termelésére is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a porított zöld tea javíthatja az agyi aktivitást és csökkentheti az Alzheimer-kór hatásait.
2. Antioxidánsokat tartalmaz, védi a szervezetet a betegségek ellen
A Matcha tea tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől, ellensúlyozzák a gyulladásokat és egészségesen tartják az artériákat.
Egyes tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ez a tea 137-szer több antioxidánst tartalmaz, mint az alacsony minőségű zöld tea.
A matcha tea másik hatása, hogy az EGCG-n (epigallocatechin-gallát) keresztül küzd a szabad gyökök ellen a szervezetben. A szabad gyökök megtámadják sejtjeinket, és működésképtelenné tehetik azokat. Ez különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.
3. Természetes energiaforrás edzés előtt
A Matcha teát előnyben részesíthetjük természetes kiegészítőként edzés előtt. Segít növelni a teljesítményt, az állóképességet, az alapanyagcserét és a zsírégetést a sportolás során.
Ezért olyan hatóanyagok a felelősek, mint a katechinek, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és koffein.
A fent említett hatások észleléséhez ne feledjük, hogy a matcha tea elfogyasztása után körülbelül 10-20 perccel igyunk meg egy pohár vizet (0,3 l). Ez azért fontos, hogy a teában található összetevők ne okozzanak túlzott terhelést a szervezetben.
4. Segít enyhíteni az izomfájdalmakat
A hideg matcha tea olyan ital, amelyre nagy a kereslet a sportolók körében. Ugyanis amellett, hogy természetes erősítő, hatékony az edzés után fellépő izomfájdalmak ellen is.
A matcha teában található katekin védi és támogatja az izomrostokat az erősítő edzés során.
5. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A szívbetegség az egyik vezető halálok világszerte. A matchában található antioxidánsok akár 31%-kal is csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
A matcha tea fogyasztása csökkentheti a koleszterin-, LDL-koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintet.
Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld teát fogyasztóknál 31%-kal alacsonyabb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem isznak zöld teát.
Ez a zöld tea antioxidánsainak köszönhető. Ráadásul a matcha tea több antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos zöld teák, és ennek megfelelően erősebb a hatása is.
6. Segít az egészséges fogyásban
A Matcha tea kiváló zsírégető. Stimuláló komponenseivel növeli az alap anyagcserét, ami azt jelenti, hogy több zsírt éget el. A matcha teában található koffein és katechinek befolyásolják a zsír- és kalória anyagcserét.
A lipáz (a zsírok felhasználásáért felelős enzim) gátlásával kevesebb zsír felszívódását teszi lehetővé a bélben.
A Matcha erősen serkenti a termogenezis folyamatát. Ez a testhőtermelés folyamatára vonatkozik, miközben az elfogyasztott táplálékot nyugalomban vagy étkezés után megemésztjük.
A szervezetnek energiára van szüksége az emésztett táplálék feldolgozásához. Ily módon az élelmiszerek egy része újra elégethető. Ennek eredményeként segíti a zsírégetést és növeli az alap anyagcserét, csökkenti az étvágyat és szabályozza a májműködést.
A Matcha tea mellékhatásai és lehetséges ártalmai
A fogyasztási egyensúly fenntartása a matcha teára is vonatkozik, ahogy minden másra is. Még ha egy növény nagyon hasznos is, a túlzott fogyasztás negatív hatásokkal járhat. Ezért nem ajánlott napi két csészénél többet elfogyasztani.
Egy csésze matcha tea háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint egy minőségi zöld tea. Hogy érthetőbb nyelven fogalmazzunk: Két csésze matcha tea annyi fitonutrienssel látja el a szervezetet, mint hat csésze zöld tea. Egyénenként eltérő, hogy szervezete mennyire bírja ezt a teát.
A túl sok matcha tea hányingert okozhat. A benne lévő fitonutriensek magas mennyisége máj- vagy vesemérgezés tüneteit is okozhatja.
Forrás: https://goldcenter.hu/