A-vitamin – Amit tudni kell róla
Az A-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben. Az egyéni igények általában könnyen kielégíthetők élelmiszerekkel.
Az A-vitamin (más néven retinol) számos étrend-kiegészítőben megtalálható. A gyártók szerint szebb bőrt kell biztosítania, erősíti az immunrendszert és elősegíti a látás javítását.
Mi is az az A-vitamin?
Az A-vitamin (retinol) az úgynevezett retinoidok, azaz a zsírban oldódó anyagok csoportjába tartozik. A szervezetben az A-vitamin elengedhetetlen a növekedéshez, a sejtképzéshez, a szaporodáshoz és a látáshoz.
Fontos szerepet játszik a színek megkülönböztetésében, valamint a világos és sötét kontraszt érzékelésében. Ennek hiánya úgynevezett éjszakai vaksághoz vezethet.
Ebben az állapotban az érintett személy rosszul vagy egyáltalán nem lát alkonyatkor vagy sötétben.
Antioxidánsként „gyökfogóként” is működik. Az A-vitamin különösen nagy mennyiségben van jelen az állati eredetű élelmiszerekben, például a májban vagy a tejtermékekben, de olyan növényekben is, mint a sárgarépa.
Kiegyensúlyozott vegyes étrend mellett a megfelelő ellátás biztosított, így nincs szükség A-vitamin pótlásra.
Milyen funkciói vannak még az A-vitaminnak?
- Az A-vitamin szabályozza a sejtek növekedését.
- Fontos az emberi reprodukcióhoz (például a tesztoszteron és a spermatermeléshez vagy az embrió egészséges fejlődéséhez)
- A nyálkahártyák egészségének megőrzésével biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, így hatékony gátat képez a baktériumok, vírusok és paraziták ellen.
- Erősíti a gyermekek csontszerkezetét
- Az A-vitamin a szabad gyökök ellen hat, így sejtvédő hatással bír
A-vitamin: Mennyi a napi szükséglet?
- Férfiaknak 1,0 mg
- Nőknek 0,8 mg
- Terhes nőknek 1,1 – maximum 1,5 g
A kiegyensúlyozott étrend biztosítja az A-vitamin ellátást. Vegyes étrend esetén a szervezet elsősorban állati eredetű termékekből nyeri ki a szükséges A-vitamint.
A retinol bőségesen megtalálható a májban, húsban, halban, tojásban és állati olajokban. Sok béta-karotin található a sárgás-narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a sárgarépa, a sárgabarack, a paradicsom, a sárgadinnye vagy a cékla.
A tisztán növényi eredetű élelmiszerek esetében ügyelni kell a megfelelő béta-karotin utánpótlásra.
A „konverziós faktor” – a növényi alapú élelmiszer tárolásától, minőségétől, szezonjától függően maximum 36.
Ez azt jelenti: 1 mg retinol hatásának eléréséhez legfeljebb 36 mg béta-karotint kell hozzáadni. Kiegyensúlyozatlan étrend esetén a követelmény ezért esetleg alulteljesíthető.
Hogyan fedezhetem a napi A-vitamin szükségletemet?
A napi 0,8-1 mg körüli szükségletet például 1 kis pohár sárgarépalé vagy 100 g spenót vagy káposzta, 10 g máj vagy egy adag tonhal fedezi. A szakértők nem tanácsolják az A-vitaminnal dúsított élelmiszereket, és friss, szezonális élelmiszereket ajánlanak.
Hogyan nyilvánul meg az A-vitamin-hiány?
Az A-vitamin hiánya különféle egészségügyi problémákat okozhat. Például látászavarok vagy éjszakai vakság alakulhat ki, a bőr és a körmök törékennyé válnak, az immunrendszer legyengül, a csontok, különösen a hosszú csontok növekedése lelassul.
Hogyan fordulhat elő az A-vitamin túladagolása?
A tartós A vitamin túladagolás (több mint 3 mg/nap) „megmérgezi” a szervezetet. A szédülés és a fejfájás a mellékhatások. Bőrelváltozások vagy májkárosodás és csökkent csontsűrűség is előfordulhat.
Kerülni kell a túladagolást, különösen a terhesség első trimeszterében lévő terhes nőknél, mivel ez a magzat fejlődési rendellenességéhez vagy vetéléshez vezethet.
A terhes nőknek szintén nagyrészt kerülniük kell a májat, mivel 100 grammonként körülbelül 45 mg A-vitamint tartalmaz.
Forrás: https://goldcenter.hu/a-vitamin/