Tejsavó – Minden, amit tudni kell róla
A tejsavó ugyan a sajtkészítés mellékterméke, de semmiképpen sem hulladéktermék. Bár az egészséges italt még ma is nagyrészt szarvasmarhákkal és sertésekkel itatják, az egészséges élelmiszer-szektor egyes gyártói étrend-kiegészítőként, tápanyagban gazdag böjt italként, valamint bőrápoló és béltisztító szerként kínálják.
A tejsavó összetétele
A tejsavó körülbelül 93,7%-ban vízből áll, de a fennmaradó 6,3%-ban a tejben lévő legjobb anyagok is benne vannak. A tejsavó szárazanyagának fő része a laktóz.
A tejsavó teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amelyek esszenciális aminosavakat tartalmaznak. A tejsavófehérjék biológiai értéke nagyon magas – akár 112%-is lehet.
A tejsavó kis mennyiségű tejzsírt tartalmaz, amely jó emészthetőségű és fokozza az enzimek aktivitását. A tejsavó összetétele tartalmazza a A-vitaminok, az B- és E-vitaminok, a kolin és a nikotinsav teljes skáláját.
Gazdag probiotikus baktériumokban, magnéziumban és kalciumban is.
Tejsavó: mitől olyan egészséges?
Amint már kifejtettük, a tejsavó szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt és nagyon alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor a tejsavó kiváló minőségű fehérjét és sok fontos tápanyagot tartalmaz:
- Kalcium
- Kálium
- B1 vitamin
- B2 vitamin
- jód
Csak a laktóz intoleranciában vagy a tejfehérje emésztési problémáival küzdők kerüljék a tejsavót.
Tejsavó a főzésben
A tejsavóból különféle koktélok és desszertek készíthetők. A túró elkészítése után visszamaradt tejsavót leszűrjük, és keverhető zöldség- és gyümölcslevekkel, valamint különféle gyógynövények kivonataival.
A tejsavót ízletes kenyerek, házi piték és egyebek készítéséhez használják.
A tejsavó előnyei
- A tejsavó rendkívül értékes az egészség szempontjából. Segít az emésztőrendszer számos betegségében, lassítja a gázképződést, normalizálja a bél mikroflóráját.
- A nagy mennyiségű B-vitamin miatt a tejsavó minden bizonnyal nyugtató hatású. A tejsavó alapú italok pozitív hatással vannak az érzelmi állapotokra.
- A tejsavó sok vízben oldódó vitamint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy megvédheti a szervezetet a rejtett vitaminhiányoktól, ami rendkívül fontos a gyümölcsök és zöldségek asztalról való távolmaradás időszakában.
- A gyógyító táplálkozásban is fontos szerepet játszik, különösen az idősek esetében. Étkezés előtti fogyasztása csökkentheti a gyomor sósavszekrécióját.
- A tejsavófehérjéket bébiételek készítéséhez használják, mert összetételük közelebb áll az anyatejéhez. Súlyproblémákkal küzdőknek is ajánlott, az elhízás csökkentésére, a túlsúly megelőzésére szolgál.
- A táplálkozási szakértők egy pohár tejsavót javasolnak a nap indításához. Ez erősíti az immunrendszert és segít a szervezet megfiatalításában, a titok pedig természetesen az egyedülálló összetételében rejlik.
- A tejsavó segít leküzdeni az édes ételek iránti vágyat, rendszeres használata pedig növeli a szerotonint, javítja a vérkeringést és erősíti az idegrendszert. A ajánlott reuma, magas vérnyomás, angina, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség stb. esetén.
- Szépségápolás tejsavóval
- A tejsavó nemcsak megőrzi az egészséget, de nagyon jó hatással van a bőrre és a hajra. Egyre több tejsavó alapú termék kerül a kozmetikumokba.
- A tejsavóban olyan alacsony molekulatömegű fehérjéket találtak, amelyek szabályozzák a sejtnövekedést és a helyreállítást.
- Antioxidáns hatása is van, lassítja az öregedési folyamatokat. Regeneráló tulajdonságai pedig a tejsavót valóban értékes kozmetikai termékké teszik.
Forrás: https://goldcenter.hu